Puutarhaa ja pihaa, Rakentamista, Tuunaamista ja laittelua

Kasvilavat hyötykasveille ja kivikkotarha yrteille – perustaminen etenee

Yrttimaan perustaminen ”risukkoon” jatkuu… Aloitimme yrttimaan perustamisen Esikko-mökin saunan päätyyn jo keväällä, huhtikuussa. (Aiheesta kirjoitimme blogissa: http://xn--kyltienmolemminpuolin-71b.fi/yrttimaa-tahan-risukkoon-niskavuoren-akustimainen-projekti-alkaa/).  Tarkkaan ottaen tarkoitus oli laittaa hyötykasveille puiset kasvilavat ja luoda kivikkoon jonkinlainen kivikkotarha monivuotisille yrteille.

Yrttimaan perustan raivaustyö tehtiin huhti- toukokuussa

Yrttimaan paikka oli hyvin haasteellinen. Maapohja oli pelkkää risukkoa, juurakkoa ja muuta jätteen oloista materiaalia. Käänsimme ja perkasimme maan sentti sentiltä. Maasta kaivetut lasi-, muovi- ja metallijätteet lajiteltiin ja toimitettiin kaupungin jäteasemalle. Vanhat tiiliskivet halusimme sen sijaan säästää myöhempää uusiokäyttöä varten.

Yrttimaan paikka Esikko-mökin pihapiirissä. Nyt laitetaan mielikuvitukselle vauhtia sulkemalla silmät ja kuvittelemalla tähän vihannat kasvilavat!
Käsintehtyjä tiiliä pinossa. Näitä kaivoimme maasta. Valkoinen naru ilmassa on suuntaamassa tulevan viheraidan linjaa.

Yrttimaan koko ja muoto alkoivat pikkuhiljaa hahmottua

Aluetta rajasivat kolme elementtiä: 1) pihasaunan pääty, 2) naapuritontin raja sekä 3) yrttimaan ”ytimen” muodostanut toista sataa vuotta vanha kuusen kanto ja sitä reunustaneet suuret kivet.

Miksi kivikkotarha?

Keskellä aluetta oli suuri kanto ja kiviä, joiden siirtäminen oli mahdotonta. Sen takia ne jätettiin paikoilleen ja niille keksittiin käyttötarkoitus. Siihen luotiin kivikkotarha.

Pienempiä kiviä olimme vierittäneet kivikasan reunoille luomaan kivikehän muotoa. Kivien alle olimme asettaneet mansikkakatekankaan estämään heinien läpikasvun.

Yrttimaan kivikkotarhan työstämistä. Kivikehä rakentuu.

Halkopinon siirtäminen tomaattien tieltä

Seuraavaksi siirsimme saunan etelä-päädyssä olleen halkopinon rakennuksen takaseinustalle. Vanhalla paikallaan se on sekä ruma että kasvimaan tiellä.

Saunan päädyn puupino siirrettiin (saunan taakse) tomaattirivistön tieltä. Halkopinon takaa löytyi jännä pikkuovi. Oven takaa löytyi – yllätys yllätys -lisää roinaa, lasin paloja ja kuivuneita maalipurkkeja.

Koska kivikkoinen maaperä esti haaveet kasvimaan perustamisesta suoraan maahan, päätimme ratkaista ongelman istuttamalla kasvit puisiin kasvilaatikoihin.

Yrttimaan perustamisen vaiheita

  • maapohjan raivaaminen
  • maa-alueen kattaminen mansikkakatekankaalla
  • kasvilavojen rakentaminen ja asentaminen
  • kasvilavojen maalaaminen
  • kasvilavojen täyttäminen mullalla
  • kivikkotarhan työstäminen
  • kylvö- ja istutuspuuhat
  • kasvilavojen välien ja maapohjan peittäminen sepelillä

Edellä esitetyt työvaiheet teimme sekalaisessa järjestyksessä, sillä ideoimme projektia samalla kun toteutimme sitä.  Seuraavaksi eri työvaiheita kuvataan,  tosin ei välttämättä kronologisessa järjestyksessä.

Kasvilavojen rakentamista

Kasvilavojen rakentamisesta olemme kirjoittaneet blogijutussa: http://xn--kyltienmolemminpuolin-71b.fi/kasvilavan-rakentaminen/Nyt niitä tarvittiin lisää. Jälleen kerran kaivoimme varastosta vanhat laudanpätkät esiin. Saimmepa näillekin laudanpätkille hyötykäyttöä. Laatikoita alettiin tehtailla urakalla. Saimme nikkaroitua yhdeksän erikokoista puukehikkoa.

Kasvilavoja asennetaan mansikkakatekankaan päälle. Kasvilavan alle asetettiin tiilet korottamaan lavaa ja suoristamaan lavoja epätasaisella alustalla.

Puukehikot aseteltiin mansikkakatekankaiden päälle, jotta ruoho ja heinät eivät pääsisi kasvamaan laatikoihin alhaaltapäin.

Kasvilavoihin yhdistettiin vanhoja tiiliä

Epätasaisen maaston vuoksi jouduimme käyttämään korotuspaloja lavojen vaakasuoraan saamiseksi. Vanhat maasta kaivetut tiilet olivat juuri sopivia tähän tarkoitukseen.

Täysin suoraan emme kasvilavoja tiilienkään avulla saaneet. Mutta lopputulos oli huomattavasti paremman näköinen näin.

Kasvilavojen vuoraaminen mansikkakatekankaalla

Ennen täyttöä kasvilavat vuorattiin mansikkakatekankailla. Katekankaat kiinnitettiin kasvilaatikoihin niittipistoolilla. Katekankaat laitettiin lavojen sisäpuolelle estämään veden ja mullan pääsy lautojen raoista seinämien läpi.

Kasvilavat vuorattiin mansikkakatekankaalla, joka kiinnitettiin niittipistoolilla sisäpuolelle. Kankaan pohjaan jätettiin rakoja liian veden valumisen mahdollistamiseksi.

Vuorauksen jälkeen alkoi laatikoiden täyttö. Saunan takana odottivat multa- ja hevosenlantakasat.  Kasvilavoihin meni todella paljon multaa! Jouduimme kärräämään kymmeniä kuormia maa-ainesta, ennen kuin kaikki yhdeksän lavaa saatiin täytettyä.

Kun lavat olivat viimein saatu täytettyä, pääsimme kylvämään lavatarhaamme salaatit, yrtit ja sipulit.

Siemenistä itse kasvatetut tomaatintaimet siirrettiin suurempiin astioihin ja nostettiin saunan seinustalle. Hallaöiden ja kovan tuulen takia tomaattien taimet suojattiin keväällä kasviharsolla.

Tomaatit uudella kasvupaikallaan (halkopinon entisellä paikalla) hallaharson alla.

Maapohjan siistiminen ensin mansikkakatekankaalla ja sen jälkeen sepelillä

Kylvösten itämistä ja tomaatintaimien vahvistumista odotellessa pääsimme siirtymään projektin maarakennusvaiheeseen.

Kasvilavojen reuna-alueet ja yrttimaan keskiön muodostavan kohopenkin ympäristö peitettiin mansikkakatekankaalla. Katekankaat asetettiin noin 30 cm limittäin, jotta katekankaiden alle jäänyt ruoho ei pääsisi kasvamaan katekankaiden raoista.

Mansikkakatekangas on levitetty kasvimaan pohjalle.

Maasta kaivetut tiiliskivet toimivat painoina. Tiilien tarkoituksena oli estää tuulta riepottelemasta katekankaita sillä aikaa, kun odottelimme sepelin saapumista.

Sepelikuorma saapuu 

Paikalliselta maa-aines toimittajalta olimme tilanneet kuormallinen raekooltaan 8-16 mm sepeliä, josta oli poistettu hienoaines. Hienoaineksen poistamisella hidastamme rikkakasvien juurtumista sepeliin.

Painavaa sepeliä levitettiin aluksi koneellisesti, sitten käsivoimin. Pohdimme pitkään sopivaa maapohjaa lavatarhaan. Päädyimme sepeliin, sillä puuhakkeeseen muodostuu niin nopeasti kasvustoa. Emme yksinkertaisesti jaksa tehdä tätä raivausurakkaa enää toistamiseen!

Sepelin toimittajalla oli käytössään kauhakuormaaja, jonka kauhalla sepeli saatiin levitettyä laajalle alueelle pieniksi kasoiksi.

Vaikka sepelistä oli poistettu hienoaines, niin sepelin levitys nostatti ilmaan pölypilven. Pölyämistä vähennettiin kastelemalla levitettävää sepeliä vedellä.

Sepelikasoja on kasteltu. Nyt sepeliä harataan kasvilavojen väliin. Tomaatin taimet piti väliaikaisesti poistaa saunan päädystä.

Läjitetyt sepelikasat levitettiin ja tasoitettiin lopuksi rautaharavalla.

Sepelin levitys korvasi kuntosalikäynnit (pitkältä ajalta).

Puutarhurin taukopaikka on yhtä tärkeä kuin itse kasvit!

Kun sepeli oli saatu levitettyä kauttaaltaan katekankaiden päälle, kannettiin puutarhapöytä ja tuolit yrttitarhaan. Pöydän ääressä saatoimme hengähtää hetken ja kerätä voimia, sillä projekti oli vielä hivenen kesken.

Kasvilavojen väliin mahtuu pöytäryhmä. Nyt ei tarvitse istua kivellä, kun hörppää kuumana päivänä mehua!

Kasvilavat maalataan sammaleenvihreiksi

Loppusilauksen yrttitarhaamme loimme maalaamalla kasvilavat kuultavalla puunsuoja-aineella sammaleenvihreiksi. Suoja-ainekäsittelyllä saimme erisävyisistä, vanhoista laudoista rakennetut kasvilavat yhtenäisen värisiksi.

Kasvilavan henkeen sopii vihreä maalipinta. Maalia ei laitettu sisäpinnalle, sillä kasvilavoissa oli tässä vaiheessa jo kasveja.

Yhdeksän lavakaulukset maalaamiseen kului noin kolme litraa vesiohenteista kasvilavojen käsittelyyn tarkoitettua puunsuoja-ainetta.

Kasvilavaa maalataan
Kasvilava maalattuna, punajuurilava on nyt valmis.

Kasvilava- ja kivikkotarha alkaa jo vähän näyttää joltain

Nyt kun yrttitarhamme on saatu (tältä kesältä riittävän) valmiiksi, voimme jäädä odottelemaan hyötypuutarhamme sadon kasvamista.

Yrttitarhan kasvilavat: parsaa, latva-artisokkaa ja lehtikaalia etualalla. Kasvilavojen välissä on riittävästi työtilaa kitkijälle.
Kivikkotarha alkaa vihertää.
Kivikkotarhassa on vähän muutakin kuin yrttejä. Etualalla on siemenkasvatettuja siperianohdakkeen ja punahatun alkuja. Raparperi, viime vuotiset  (talvehtineet) latva-artisokat ja kesäkurpitsat viihtyvät kiviröykkiössä. Sinne tänne on ripoteltu yksivuotisten kukkien siemeniä, jotta kivikko ei olisi niin paljaan näköinen.
Suolaheinä viihtyy kiven kyljessä. Myös kuminaa, salviaa ja rosmariinia kasvaa suolaheinän läheisyydessä.
Kesäkurpitsoja on istutettu täyttämään tyhjiä paikkoja kivikkotarhan ensimmäisenä käyttövuotena. Näyttävät viihtyvän hyvin näin kummassa kasvupaikassa. Kesäkurpitsan lehdissä on tälle lajille tyypillisiä läiskiä.
Tomaatit Esikon saunan päädyssä. Pääty on etelän suuntaan. Testaamme ulkona viihtyviä lajikkeita. Outdoor Girl ja Tigerella ovat raakileiden suhteen johdossa!
Raidalliset Tigerella-tomaatit ovat yhä raakileina.

Linnunpelätin eli vahtipöllö

Vartoinnista huolehtii uusi salainen aseemme, pöllö. Sen toivomme pitävän loitolla räkättirastaat, jyrsijät ja jänikset. Tänä kesänä jänikset ovat aloittaneet hedelmäpuun taimien jyrsimisen jo heinäkuussa! Räkätit taas napsivat pienet tomaatin alut ennen kuin saamme ne omille lautasillemme.

Maurinmalva kurkottaa kohti pöllön vartiotornia. Eväskiven päälle kertyy yhä maasta löytyvää metalliroinaa.
Vahtipöllö työssään.

Yrttimaa muotoutuu joka päivä erilaiseksi. Tänä kesänä se on tällainen. Ensi kesänä se on jotain muuta.

6 thoughts on “Kasvilavat hyötykasveille ja kivikkotarha yrteille – perustaminen etenee

  1. Vau, hieno muodonmuutos koko alueella. 🙂 Kunnon herkkutarha, koko kesäksi jotain lautaselle kerättävää. Mulla alkaa ekat päärynätomaatit lupaavasti kellertää. 😉

    1. Odottelemme kovasti tomaattien kypysmistä. Nyt muutama punertaa lupaavasti! Sen sijaan kurkkusato näyttää kehnolta…Hyvän sadon toivotuksin!

  2. Onpa upea muodonmuutos! Kova urakka teillä tuossa oli, mutta todella hienoa jälkeä saitte aikaiseksi. Sepelin ja muiden kiviainesten kärrääminen ja levittäminen käy työstä; meillä kärrättiin sitä viime vuonna jokunen tonni ja tänä vuonna on lapioitu 7 tonnia kalliomursketta ja 8 tonnia kivituhkaa. Ei ole tehnyt mieli kuntoilemaan 😀 Hyvältä näyttää kasvimaanne satonäkymätkin, on niin vehreää. Ja pöllö on mainio! Toivottavasti räksät pysyvät poissa. Mukavaa viikkoa!

    1. Soran ja sepelin levittäminen on tosiaankin kovaa työtä! Onnea puutarha- ja viljelytöihinne! Niin….pöllön vaikutus on vielä epävarma:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.